Lancering proeftuinen

Bataljong en Tree company slaan de handen in elkaar rond jeugdparticipatie

Jongeren en participatie: het is een uitdaging waar heel wat organisaties en lokale besturen mee te maken krijgen. Om jeugdambtenaren, schepenen van jeugd en jeugdraden hierin te ondersteunen organiseerden Bataljong en Tree company in het voorjaar twee (online) opleidingen rond online participatie. Daar bleef het echter niet bij: samen met vier lokale besturen (Genk, Harelbeke, Dilbeek en Mechelen) starten ze in september met een “proeftuin online jeugdparticipatie”.

Elk deelnemend lokaal bestuur kan gedurende 6 maanden gebruik maken van het Bpart participatieplatform van Tree company, om zo een online participatieproject op te zetten. Op deze manier kan men jongeren online informeren en betrekken bij het beleid. “Daarnaast zorgen we door regelmatig overleg tussen de deelnemers voor kennisoverdracht: wat werkte goed, minder goed, welke barrières kom je tegen, hoe heb je jongeren kunnen bereiken ...”, zegt Hannes Jossart, project- en conceptontwikkelaar bij Bataljong, “We willen met de proeftuinen de drempel om met online participatie te experimenteren verlagen. Dit door zowel inhoudelijke als financiële synergieën te zoeken.”

De deelnemers kunnen elk hun eigen project opzetten en beheren. Zo kunnen ze zelf kiezen op welke momenten ze jongeren een stem geven, en wat die stem net betekent. “Niet elk online participatieproject is immers ‘geef je idee’”, zegt Bert Hendrickx, consultant digitale democratie bij Tree company, “Het is essentieel om de verwachting van de verschillende stakeholders scherp te stellen, en hier ook naar te handelen. Het is daarom enorm belangrijk dat voor elk project het online platform zowel technisch als inhoudelijk zeer aanpasbaar is.”
Met Dilbeek, Mechelen, Genk en Harelbeke is het deelnemersveld gevarieerd. Het belooft dus zeker een interessante proeftuin te worden. De ervaringen die we opbouwen, zullen ook internationaal gedeeld worden: Bataljong en Tree company maken immers deel uit van een Europees project rond online tools in jeugdparticipatie.

“Jongeren informeren en betrekken is altijd al een speerpunt geweest van Tree company”, zegt Michiel Nuytemans, mede-oprichter, “Met de educatieve stemtest voor VRT, Hallo Politici in samenwerking met jongeren en het eerste burgerkabinet Jeugd trokken we al vaker aan de online kar. De jongeren doelgroep heeft zijn eigen dynamiek en uitdagingen, daarom is het zo belangrijk om hier rond te experimenteren en kennis uit te wisselen. Deze proeftuin met lokale overheden is daar een ideaal platform voor.”

Over de partners

Bataljong VZW verbindt en inspireert voorvechters van een sterk beleid voor jonge inwoners. Bataljong promoot ook op Vlaams, federaal en Europees niveau de troeven van kind- en jeugdvriendelijk beleid en behartigt daarbij de belangen van steden en gemeenten. Meer info op www.bataljong.be.

Tree company is een innovatiebureau voor online democratie. Haar doel is burgers en belanghebbenden online te informeren en te betrekken, om zo tot een meer gedragen en transparanter beleid te komen. Meer info op www.treecompany.be.